Stevia Zoetstof

Stevia Zoetstof is net als suiker puur natuurlijk. Stevia Zoetstof is net als de synthetische zoetstoffen zonder calorieen. Stevia Zoetstof, het beste alternatief!

Op deze pagina geven wij u een overzicht van de verschillende zoetmakers die u aantreft in producten. We laten zien dat Stevia zoetstof een unieke positie inneemt tussen deze zoetmakers en informeren u over de veiligheid van Stevia zoetstof.

 

Zoetmakers, voor ieder wat wils

Stevia ZoetstofZoetmakers zijn onder te verdelen in twee groepen¹. Aan de ene kant zijn er de suikers, zoals kristalsuiker, druivensuiker en melksuiker. De suikers zijn verschillend in zoetkracht en leveren allen ongeveer hetzelfde aantal calorieën (energie) aan het lichaam. Aan de andere kant zijn er de zoetstoffen. De zoetstoffen zijn ook weer te verdelen in twee groepen. Aan de ene kant zijn er de extensieve zoetstoffen zoals xorbitol en xylitol. Dit zijn chemisch bewerkte suikers die net als suiker energie aan het lichaam leveren. Aan de andere kant zijn er de intensieve zoetstoffen zoals steviolglycosiden (Stevia zoetstof), aspartaam en sacharine. De intensieve zoetstoffen hebben een sterke zoetkracht en zijn vele malen zoeter dan suiker. Er is dan ook veel minder van nodig waardoor deze zoetstoffen nauwelijks of geen energie aan het lichaam leveren.
 

Stevia zoetstof

Zoals hiervoor al aangegeven, neemt Stevia zoetstof een unieke positie in tussen alle zoetmakers. Stevia zoetstof wordt door middel van extractie gewonnen uit het blad van de Stevia plant en is een natuurlijke zoetmaker. In tegenstelling tot de natuurlijke suikers, welke bijvoorbeeld uit het sap van suikerbieten en suikerriet worden geëxtraheerd, levert Stevia Zoetstof geen calorieën aan het lichaam. Dit maakt Stevia zoetstof zeer geschikt voor gebruik bij gewichtsregulatie en bij diabetes. Stevia zoetstof blijft, net als suiker, stabiel als dit wordt verhit en kan dus prima worden toegepast bij het bereiden van gerechten in de oven en het koken. Het grotere voordeel van Stevia is dat het niet karamelliseert bij hogere temperaturen.
 

De veiligheid van Stevia Zoetstof

Sinds 2 december 2011 zijn bepaalde Stevia zoetstoffen (steviolglycosiden) binnen de Europese Unie toegelaten voor inwendig gebruik. Toxicologische studies onderschrijven dat steviolglycosiden geen carcinogene en genotoxische werking hebben in het menselijk lichaam². Stevia zoetstof wordt niet in het lichaam opgeslagen. Steviolglycosiden worden tijdens de spijsvertering in de dunne darm niet in de bloedstroom opgenomen. In de dikke darm worden de steviolglycosiden omgezet in het afbraakproduct steviol. Een groot deel van het steviol wordt opgenomen in de bloedstroom, komt via de lever in de urine terecht en verlaat zo het lichaam. Het andere deel blijft in de dikke darm en verlaat het lichaam via de vaste ontlasting.

De European Food Safety Authority heeft de ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) voor steviol vastgesteld op 4 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag². Om u een indruk te geven hoeveel Stevia zoetstof u dan volgens deze vastgestelde norm kunt gebruiken, gelden de volgende aantallen voor inname van onze Stevia tabs. Een volwassene van 75 kg mag dagelijks maximaal 72 Stevia Tabs nuttigen en een kind van 33 kg maximaal 31 Stevia Tabs. Grofweg kan gesteld worden: 1 Stevia tab per kg/lichaamsgewicht per dag.


Stevia Zoetstof van Stevia For You

De vraag naar Stevia zoetstof is sinds de toelating voor gebruik als tafelzoetstof en als supplement in voeding en dranken explosief gestegen. Met die sterke vraag naar dit natuurlijke zoetmiddel nam ook het aantal aanbieders en “merken” van Stevia producten toe. Daaruit volgde een waar woud aan allerhande Stevia zoetstoffen wat het voor u, als consument, moeilijk maakt om een keuze te maken voor een Stevia zoetstof die bij u past. Vanwege de jarenlange ervaring met Stevia en de kennis van zaken van de Stevia Benelux Groep kan Stevia For You, als volle dochteronderneming, voor u een duidelijke en verantwoorde wegwijzer zijn bij het selecteren van een passende Stevia Zoetstof. Stevia For You biedt u hierbij een overzichtelijke webwinkel waarin steviaproducten met een goede prijs- kwaliteitverhouding worden aangeboden. In grote lijnen maken wij onderscheid in drie categorieën Stevia zoetstof:Bronvermeldingen:
¹ http://www.zoetstoffen.nl/zoetstoffen-algemeen
² http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1537.pdf  

Home