E960

E960 is het E-nummer van Stevia (steviolglycosiden). Sinds december 2011 is E960 toegevoegd aan de lijst met de door de Europese Unie goedgekeurde voedingsadditieven. E960 heeft zich daarmee geschaard in het rijtje met zoetstoffen additieven (E950 t/m E967). Concreet houdt dit in dat E960 als additief mag worden gebruikt om voeding en dranken te zoeten. Het is dus goed mogelijk dat u steeds vaker het nummer E960 op een etiket ziet staan van een kant-en-klaar product dat u in de winkel koopt.

Is E960 ook een synthetische zoetstof?

U vraagt zich misschien af of E960 dan ook een synthetische zoetstof is, net als bijvoorbeeld Aspartaam (E951) of Acesulfaam-K (E950). Vooral over Aspartaam is bekend dat dit één van de meest controversiële synthetische zoetstoffen is, welke nadelige effecten op  gezondheid en welzijn zou kunnen hebben. Deze synthetische zoetstoffen worden voornamelijk als calorie vrije suikervervanger in light-producten gebruikt. E960 onderscheidt zich van deze synthetische zoetstoffen. E960 heeft net als Aspartaam calorie vrij. In tegenstelling tot Aspartaam is E960, net als suiker, een 100% natuurlijke zoetstof.

E960 of Stevia?

E960 is echter geen nieuwe zoetstof. De bewuste consument kent E960 al langer onder de roepnaam: Stevia. Sinds de toelating van Stevia zoetstof in de EU luidt de officiële naam: steviolglycosiden. Steviolglycosiden zijn zoete stofjes die worden geëxtraheerd uit de blaadjes van de steviaplant (Stevia Rebaudiana Bertoni) en zijn dan ook puur natuurlijk. De twee meest voorkomende zoete bestanddelen uit het steviablad zijn Stevioside en Rebaudioside A. Deze twee zoete componenten worden het meeste toegepast in producten die verhandeld worden. De EU stelt hierbij echter wel eisen aan de zuiverheid van de gebruikte steviolglycosiden.

In welke producten zit E960?

E960 is uitsluitend toegelaten in bepaalde voedselgroepen, zoals gearomatiseerde niet-alcoholische dranken (limonade, melk- en sojadrankjes), bier, consumptie-ijs, groenten- en fruitbereidingen, jam, chocolade, snoepgoed, kauwgom, ontbijtgranen, desserts, sauzen, voedingssupplementen en tafelzoetstof. Bovendien is de toelating van E960 vaak beperkt tot de light-producten en producten zonder toegevoegde suikers. De Stevia producten in onze webwinkel vallen onder de categorie tafelzoetstof.

Is E960 veilig?

Sinds 2011 is E960 ook in de Europese Unie toegelaten als veilig additief. Voor die tijd werd E960 in diverse landen al als suikervervangen gebruikt. In Japan en Brazilië gebruiken miljoenen consumenten E960 al decenia als natuurlijke suikervervanger, zonder calorieën.
De EU stelt verder maximum gehaltes voor voedingsmiddelen met E960. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van steviolglycosiden is door de EFSA (European Food Safety Autorithy) vastgelegd op 4 mg per kg lichaamsgewicht per dag.
Wij verwijzen u graag naar de verorderning van de EU van 11 november 2011 waarin is vastgelegd in welke producten en in welke mate E960 is toegestaan voor consumptie. Veilig Stevia bestellen doet u op onze webwinkel.

 

Voordelen van E960
 

  • E960 is een puur natuurlijke zoetstof;
  • E960 heeft geen calorieën (glycemische index 0);
  • E960 is hittestabiel en hierdoor geschikt om mee te bakken en koken; 
  • E960 is anticaries en wordt hierdoor in tandpasta toegepast

 

 


Home