Vraag Antwoord

Wat is Stevia?

Stevia is de verzamelnaam voor de verschillende zoete bestanddelen die worden gewonnen uit het blad van de steviaplant: Stevia Rebaudiana Bertoni (in Nederland ook wel Honingkruid genoemd). Deze plant maakt deel uit van de composieten-/chrysantheumfamilie die oorspronkelijk stamt uit Paraguay (en andere landen uit Zuid-Amerika). In deze landen wordt het blad al honderden jaren door de inheemse bevolking gebruikt als zoetmiddel voor voeding en dranken, als algemeen middel voor de gezondheid en voor de verzorging van de huid. De officiële, wetenschappelijke naam voor de zoete bestanddelen van het steviablad is steviol glycosiden.
 
Steviol glycosiden worden vandaag de dag in tal van landen voornamelijk als zoetstof verkocht
Kenmerkende voordelen van het gebruik van steviol glycosiden tegenover suiker zijn o.a.:

  • het geringe aantal calorieën;
  • tandvriendelijkheid;
  • veilig gebruik door diabetici (weinig tot geen invloed op de bloedsuikerspiegel).
In tegenstelling tot de verschillende chemische zoetstoffen heeft Stevia een 100% natuurlijk oorsprong.
 
Ruwe (ongeraffineerde) Stevia wordt, naast zoetstof, ook gebruikt als helend middel bij een wat problematische huid en wordt verwerkt in huidverzorgingsproducten en bepaalde tandpasta’s. Naar verluidt hebben steviol glycosiden ook een helende werking op de huid wanneer ze bijv. door het badwater worden gemengd.
 
Het gebruik van steviol glycosiden als supplement is onder bepaalde voorwaarden officieel toegestaan binnen de EU. Daarmee is de weg vrij gemaakt om suiker en chemische zoetstoffen in voedingsmiddelen en warme en koude dranken te vervangen door steviol glycosiden.
 
Uit talrijke onderzoeken is gebleken dat de risico’s op het krijgen van tal van moderne welvaartsziekten aanmerkelijke kan worden verminderd door vervanging van suiker (en/of chemische zoetstoffen) door steviol glycosiden.
Vandaar dat het gebruik van Stevia een steeds hogere vlucht neemt.
 
 
Wat zijn steviol glycosiden?
 
De officiële, wetenschappelijke naam voor de zoete bestanddelen uit steviabladeren is steviolglycosiden. Steviol glycosiden is de verzamelnaam voor allerlei zoetstoffen uit steviablad en zegt daarom weinig tot niets over de kenmerkende kwaliteiten van het product. Veel mensen denken dat er maar één soort zoete Stevia is. Steviablad bevat echter verschillende soorten zoete steviol glycosiden.
 
 
Welke soorten steviol glycosiden zijn er?

De belangrijkste steviol glycosiden die voor de voedings-, frisdrank-, medicijnen- en zoetwarenindustrie - en door particulieren gebruikt worden, zijn: Stevioside en Rebaudioside A. De overige meest bekende stevio lglycosiden zijn Rebaudioside C, D en E en Dulcoside A. Door de voortschrijdende techniek groeit het aantal stoffen dat aan het blad kan worden onttrokken gestaag.
 
Hoewel Rebaudioside C en Dulcoside A relatief weinig voorkomen in steviablad, zijn zij de belangrijkste veroorzakers van de soms wat bittere bijsmaak van steviaproducten van geringere zuiverheid.
 
 
Hoe worden de steviol glycosiden uit het steviablad onttrokken?
 
Steviolg lycosiden worden uit de steviabladeren onttrokken door middel van een aantal werkwijzen waarvan sommige zijn gepatenteerd. De meest voorkomende werkwijze is gedroogd steviablad  vermengen met een vloeistof zodat de steviol glycosiden hierin opgenomen worden. Dit proces heet extractie. Vloeistoffen die hiervoor gebruikt worden zijn water en/of alcohol. Wanneer alcohol gebruikt wordt voor dit proces, worden meer van de zoete steviol glycosiden opgenomen in het vloeibare extract. Door filtering wordt het vloeibare extract gescheiden van het restant steviablad.
De houdbaarheid van het verkregen extract is kort. De gemiddelde consument koopt graag een product met een langere houdbaarheidsdatum. Dit kan worden gerealiseerd door het extract verder te bewerken. Technieken die hiervoor onder andere gebruikt worden zijn zuivering, ontkleuring, ionisering en kristallisatie.
 
 
Wat is Stevioside?

Stevioside
is de meest voorkomende steviolglycoside in het steviablad (5-10%). Stevioside bevat nog veel van de oorspronkelijke stevia-eigenschappen en heeft soms een wat “bittere”, “zoethoutachtige” bijsmaak. Via enzymmatige behandeling kan die bijsmaak praktisch geheel worden geneutraliseerd. Het nadeel is dat bij geringe overdosering de speciale bijsmaak al gauw wordt ervaren. Stevioside is bij uitstek geschikt als toevoeging aan wat krachtiger smakende dranken (bijv. koffie en bepaalde frisdranken) en gerechten. Stevioside is van oorsprong 200-300x zoeter dan gewone suiker.
Stevioside wordt in een zuiverheid tot 95% op de markt gebracht. Hoe lager dit percentage, des te meer andere steviolglycosiden erin voorkomen. De zuiverheid is een belangrijke factor voor de smaak. Een zuiverder product heeft minder bijsmaak en is vaak wat duurder.
 
Wat is Rebaudioside A?

Rebaudioside A
(Reb-A) is het zoetste bestanddeel uit het steviablad en komt hierin minder voor dan stevioside (slechts 3-5%). De zoetkracht kan uiteenlopen van 300-450x die van gewone suiker.
Reb-A wordt in verschillende zuiverheden op de markt gebracht (40-98%). Rebausioside A met een laag zuiverheidspercentage bevat veel andere steviolglycosiden zoals stevioside.
De zuiverheid is de meest belangrijke factor voor de smaak. Een zuiverder product heeft minder bijsmaak en is veelal duurder. Rebaudioside A met een zuiverheid vanaf 97% wordt als neutraal van smaak ervaren.
Voor onze producten wordt Rebaudioside A gebruikt met een zuiverheid van ±97%.
 
 
In- of uitwendig gebruik?

Tot het moment van toelating van Stevia in de EU (december 2011) mochten steviaproducten wettelijk alleen worden aanbevolen en verkocht voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld voor huidverzorging of mondhygiëne. Op dit moment mogen producten met Stevia alleen worden verkocht voor inwendig gebruik als zij aan een door de Europese unie vastgestelde zuiverheid voldoen. Momenteel zijn er nog maar weinig steviaproducten die voor uitwendig gebruik worden verkocht.
 
Voor uitwendig gebruik is met name onze Stevira Instant bijzonder geschikt omdat daarin nog alle oorspronkelijke eigenschappen van steviablad, zoals ontsmettend en wond helend, aanwezig zijn. Ook bij een acné-achtige huid kan Stevira Instant uitkomst bieden. Vermeng daarvoor wat van het ruwe poeder met water en breng dat aan op de huid. 15-30 minuten laten intrekken en daarna afspoelen. Een tweede mogelijkheid is wat ruwe stevia te strooien in badwater om daarmee uw hele huid te verwennen.
 
 
Welk merk moet ik kiezen?

Sinds de toelating (in december 2011) in de EU is het aantal merken en producten explosief toegenomen. Als consument dient u erop bedacht te zijn dat het ene merk sterk kan afwijken van het andere – voornamelijk qua zoetkracht en zuiverheid. Het is daarom voor u van belang van uw leverancier heldere informatie te verlangen.
 
Globaal genomen worden de steviazoetjes en de vloeibare variant het meest gebruikt. Ook poederextracten zijn er in tal van vormen en merken. Vanwege de zeer hoge zoetkracht van Stevioside en Reb-A worden deze ook wel gemengd door zogenoemde dragers waardoor de dosering eenvoudiger wordt. Ook hierbij is het van belang u te laten informeren welke ingrediënten er voorkomen in deze mixture of blends.
Onze producten onderscheiden zich door een zeer grote zuiverheid, heldere informatie op de etiketten en vaak biologische achtergrond. Voor uw veiligheid zijn onze producten voorzien van een productienummer en een houdbaarheidsdatum.
Wij stellen hoge eisen aan onze toeleveranciers als het gaat om de kwaliteit van de grondstoffen, het productieproces, de bedrijfsfilosofie en de betrouwbaarheid van een product. Wij leveren graag een bijdrage aan uw gezondheid en welzijn!Wat bepaalt de smaak?


Natuurlijk is smaak heel persoonsgebonden. Wat voornamelijk de smaak bepaald is de zoetkracht van een product. Dat kan per merk en soort verschillen. Er zijn bijv. tabletjes met een zoetkracht van 30x zoeter dan suiker en van 70x zoeter dan suiker. Ook de vloeibare vormen en poedersoorten kunnen qua zoetkracht verschillen.
Voor zover dit wettelijk is toegestaan staat de zoetkracht bij onze producten vermeld.
De bittere, typische steviasmaak die van nature voorkomt in de steviolglycosiden, wordt tijdens het productieproces praktisch geheel geneutraliseerd. Daardoor hebben onze kwaliteitsproducten een betere smaak dan andere merken. Bij een te grote dosering kan die typische steviasmaak echter weer terugkomen.
Let op: u kunt bij het gebruik van Stevia niet zomaar het ene merk door het andere vervangen zonder aandacht te schenken aan de zoetkracht, de ingrediënten en de zuiverheid.Is Stevia veilig?

Na ruim 200 wetenschappelijke studies, onderzoeken en proeven met mensen in verschillende landen, is vastgesteld dat steviolglycosiden veilig gebruikt kunnen worden. Stevia heeft daardoor in de VS de GRAS-status gekregen. Binnen de EU zijn sinds december 2011 steviaproducten met een wettelijk vastgestelde zuiverheid toegestaan voor gebruik als zoetstof.
Stevia mag verder in Azië, Amerika, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en in een sterk toenemend aantal landen als zoetstof worden toegepast.
 
De steviaproducten die niet voldoen aan de huidige wetgeving van de EU mogen alleen worden aanbevolen en verkocht als grondstof voor uitwendig gebruik (bijv. als huid- en mondverzorgingsmiddel). De producten in ons assortiment die in deze categorie vallen worden buiten de EU al vele jaren zonder complicaties als zoetstof toegepast in dranken en gerechten.
Onze producten zijn voorzien van de wettelijke vereiste etiketten.Zijn de producten biologisch?

Praktisch al onze producten hebben een biologische achtergrond. Sommige producten zijn voorzien van biologische certificeringen volgens NOP/BCS normen.


“Groen” hebben wij hoog in het vaandel staan. Alle overige producten zijn dan ook geclassificeerd als natuurproducten.Zijn de producten glutenvrij?

Ja, al onze producten zijn vrij van tarwe-, gerst-, rogge- of haverbestanddelen.


Is stevia antimicrobieel?

Ja, stevia is van oorsprong antimicrobieel. Dat maakt het geschikt voor veel toepassingen.Kan Stevia helpen bij gewichtsproblemen?

Ja, vooral door de geringe aanwezigheid van calorieën (ruwweg 1/300 van die van suiker).
Een speciaal product dat heel effectief is bij gewichtsregulatie, is onze Light+I. Dit is een unieke combinatie van zuivere Reb-A (+97%) met natuurzuivere voedingsvezels met bifidogene en probiotische werking.Mag Stevia door diabetici worden gebruikt?

Ja, de steviolglycosiden van betere kwaliteit hebben een Glycemische Index (G.I.) van 0. Dat betekent dat ze geen schommelingen teweeg brengen in de bloedsuikerspiegel.
Sinds december 2011 mogen bepaalde steviolglycosiden als voedingssuppletie worden aanbevolen indien ze aan de EU-criteria voldoen.

Let wel: sommige samengestelde steviaproducten van goedkopere merken, zoals Stevia Tabs en stevia poedersoorten, kunnen ingrediënten bevatten die wel invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.Is steviolglycoside pH-stabiel?

Ja, steviolglycoside is zeer stabiel tot 190/200°C binnen de ph-waarden van 3-9.Kan ik met Stevia koken/bakken?

Natuurlijk, indien het product aan de gestelde voorwaarden van de EU voldoet, mag sinds december 2011 Stevia (steviolglycoside) worden aanbevolen en verkocht als toevoeging in voeding en dranken.
 

Lost Stevia gemakkelijk op?

Jazeker, alle hoogwaardige steviaproducten zijn gemakkelijk in vloeistof oplosbaar - vooral in warme/hete vloeistoffen.
Tests hebben uitgewezen dat sommige goedkopere merken een wat langere oplostijd vragen.Hoe kan Stevia worden toegepast?

De lijst van toepassingen is vrijwel oneindig zolang de producten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Te denken valt aan toepassing in: dranken, gerechten, snoepwaren, brood, cake, gebak, chocolade, geneesmiddelen – kortom: overal waarin suiker wordt verwerkt.
 

Is Stevia duur?

Het hangt ervan af waarmee u dat wilt vergelijken. De EU-landen worden momenteel overspoeld met tal van steviaproducten van verschillende kwaliteiten en dito prijzen. Onze producten hebben de best haalbare prijs/kwaliteitverhouding zonder dubieuze vulstoffen of chemische toevoegingen.Hoe houdbaar is Stevia?

Theoretisch zijn sommige vormen onbeperkt houdbaar, mits onder de juiste omstandigheden bewaard. In poedervorm blijven steviolglycosiden gewoonlijk 5 jaar houdbaar, mits zij worden beschermd tegen direct daglicht, vocht en hoge temperaturen. Vloeibare stevia is korter houdbaar en blijft stabiel zolang direct zonlicht wordt vermeden.

Onze kwaliteitsproducten zijn om veiligheidsredenen altijd voorzien van een houdbaarheidsdatum en productienummer.Stevia of E960?

Steviolglycosiden worden vanaf 2 december 2011 door de EU toegelaten als zoetstof. Er zijn
echter wel eisen rond de zuiverheid en gebruiksvoorwaarden van de zoetstof
als additief bepaald.

Steviolglycosiden worden geëxtraheerd uit de blaadjes van de Stevia
Rebaudiana Bertoni (de steviaplant). Afhankelijk van de samenstelling kunnen
steviolglycosiden verschillen in zoetkracht en nasmaak. De nieuwe zoetstof
krijgt het E-nummer E960.Hoe zit het met de wettelijke status van Stevia?

Voor het op de markt brengen van een product, moet de zuiverheid van de steviolglycosiden ten minste 95% zijn. Deze mogen 10 verschillende steviolglycosiden bevatten die voor minstens 75% dienen te bestaan uit Stevioside en/of Rebaudioside A.
Indien dit niet het geval is, mag het product alleen voor uitwendig gebruik (bijvoorbeeld als grondstof voor huid- en mondverzorging) worden aanbevolen en verkocht.

In onze webwinkel wordt per product aangegeven of een product al dan niet wettelijk is toegestaan als supplement. Onze producten zijn voorzien van de wettelijk voorschreven etiketten.
 

Home