Stevia

Wat is Stevia?

Stevia is een natuurlijke zoetstof, afkomstig van de bladeren van een plant. Stevia wint steeds meer aan populariteit en wordt door de bewuste consument gezien als een ideale vervanger voor suiker en de synthetische zoetstoffen. Sinds 2011 mag Stevia in de EU verkocht worden als zoetstof en wordt Stevia als additief aan voedingsmiddelen toegevoegd.

De geschiedenis van Stevia

Al honderden jaren wordt Stevia door de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika gebruikt als toevoeging aan hun consumpties.
Zij onderkenden de gunstige effecten die Stevia heeft op welzijn en gezondheid. Daarnaast gaven de bladeren ook een heerlijke smaak aan de gerechten en de dranken.
In Japan is Stevia al meer dan 35 jaar op de markt en daar behoort Stevia tot het toonaangevende en meest voorkomende zoetmiddel, met een marktaandeel van 40%. Tot 2011 werd het gebruik en verkoop van Stevia als zoetstof niet toegelaten in de EU vanwege het ontbreken van wetenschappelijke studies die de veiligheid van Stevia zouden moeten aantonen. Per 2 december 2011 is Stevia onder bepaalde voorwaarden ook binnen de EU als zoetstof toegelaten. Er zijn inmiddels ruim voldoende studies verricht die de veiligheid van Stevia onderschrijven.

De Stevia Plant

De officiële naam van de Stevia plant is "Stevia Rebaudiana Bertoni". In het tuincentrum kunt u een Stevia plant kopen onder de naam "Honingkruid". De Stevia plant is een meerjarige plant die tot dezelfde familie behoort als de paardenbloem en de zonnebloem. Stevia is in het wild te vinden in Paraguay en Brazilië en wordt 60 tot 80 cm hoog. De plant is vorstgevoelig waardoor teelt in de meeste Europese landen minder aantrekkelijk is. De belangrijkste bestanddelen in het blad van de Stevia plant zijn de steviolglycosiden. Deze zorgen voor de zoete smaak. De twee belangrijkste steviolglycosiden zijn Stevioside en Rebaudioside A, deze twee bestanddelen worden toegepast bij de productie van kant-en-klare Stevia producten. Verder zitten er, in kleinere hoeveelheden, nog andere steviolglycosiden in het Stevia blad: Rebaudioside C (RC), Dulcoside A, Rubusoside, Steviolbioside en Rebaudioside-B (RB). Gedroogd Stevia blad is 15-30 keer zoeter dan suiker.
 

Home