Powder variations

Stevioside
Stevioside
Rebaudioside A
Rebaudioside A
Ruwe Stevia
Ruwe Stevia

Stevia Poeder-Extracten

Stevioside-Extracten

Stevioside is een geconcentreerde, natuurlijke zoetstof, die onttrokken wordt aan het blad van de plant Stevia Rebaudiana. Het is - naast Rebaudioside A - het belangrijkste zoetextract dat ook het meeste voorkomt in het blad.
Om één of andere onduidelijke reden wordt Stevioside per abuis veelal aangeduid met de verzamelnaam "Stevia". De juiste omschrijving zou echter "een van de twee belangrijkste steviolglycoside" dienen te zijn. Het blijft een feit dat de meeste steviaproducten gebaseerd zijn op stevioside.

Stevioside heeft een bijzonder sterke zoetkracht (150-300 keer sterker dan sacharose/suiker). Het zou daarom een goed alternatief kunnen zijn voor suiker als natuurlijke zoetstof in het algemeen en in het bijzonder binnen bepaalde diëten. Toepassing van steviolglycosiden in voedingsmiddelen werd tot nu toe niet toegestaan binnen de Europese Unie. Dit gebeurde omdat, volgens de Wetenschappelijke Voedings Commissie van de Europese Unie, de veiligheid niet voldoende vaststond.

In Japan, China, Zuid-Korea en Brazilië is stevioside wel toegestaan voor inwendig gebruik. In de EU is de stof momenteel uitsluitend toegelaten voor uitwendig gebruik (bijvoorbeeld voor huidverzorging en mondhygiëne). In het oorsprongsgebied van de steviaplant, de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië, maken de wetgevers geen probleem van het gebruik van Stevia als zoetmiddel. Stevia heeft daar al een eeuwenoude traditie.

Ruw Stevia-Extract

Ruwe stevia is een ongezuiverde poedervorm en verkrijgbaar in vloeibare en in poedervorm. Om praktische reden bevelen wij alleen de poedervorm aan (water kunt u natuurlijk zelf wel toevoegen!). Ruwe Stevia beschikt nog over alle  oorspronkelijke eigenschappen (naast de zoetkracht ook helende en ontstekeingsremmende effecten). Om die reden hebben wij deze ruwe vorm apart vermeld.

En Vloeibaar??

Vloeibare Stevia is een kant-en-klaar product, doorgaans gebaseerd op stevioside. Omdat vloeibare Stevia slechts korte tijd houdbaar is, worden er o.a. conserveermiddelen aan toegevoegd (soms zelfs alcohol). Voor sommige mensen kan dat op bezwaren stuiten. Vandaar dat men veelal de voorkeur geeft aan de meer zuivere poedervormen (hoewel gebruiksgemak soms toch nog de voorkeur krijgt).

Powder variations

Bestsellers€8,65
SteSweet Tabs 250
SteSweet Tabs 250
€6,95
SteVira  MySweet
SteVira MySweet
€9,95